Dorthe

min vej fra elev til instruktør

Jeg har gennem min Tai Chi opdragelse af først Lars Klug og siden Master Tung Kai Ying lært at bruge dette fantastiske redskab, som Tai Chi Chuan er blevet for mig. Jeg er dem dybt taknemmelige for at have indført mig i denne kampkunst, kinesisk helse og livsstil.
I 1995 startede jeg Tai Chi efter en prøvetime hos Lars. Min mand Kenneth var startet et par år før og brugte rigtig meget tid på Tai Chi. Efter den første aften var jeg overtalt! Jeg fik hurtigt fornemmelsen af, at jeg var kommet hos den rigtige instruktør. Lars er seriøs, fantastisk dygtig og god til at motivere til forbedring af det allerede lærte.

Først handler det om, at lære hvor arme og ben skal være i forhold til hinanden. Koordination er en af de første forbedringer, jeg mærkede på min krop. Efter et stykke tid med Lars’ rettelser og dygtige instruktion, blev min Form mere og mere præcis og så skete der hurtigere forandringer i kroppen. Velvære – selv efter en hård arbejdsdag og efterfølgende hård træning med sved og til tider mange frustrationer over ikke at kunne få kroppen til at gøre det, jeg bad den om, ja så følte jeg stadig en form for overskud.
En bedre – kondition, vejrtrækning, fordøjelse og ikke mindst et stærkt immunforsvar, som stadig hjælper mig med at undgå sygdom på trods af et job, hvor mødet med syge mennesker og stresset hverdag, udfordre min krop konstant. Der er ingen tvivl i mit sind om, at uden Tai Chi, så min verden anderledes ud på mange måder.

Jeg har gennem 25 år haft et tungt arbejde med syge mennesker, som har slidt godt og grundigt på ryg, nakke og knæ. Tai Chi hjælper mig med at opbygge stabilitet omkring min rygsøjle og mine knæ. At have en god og opmærksom Tai Chi – instruktør, som Lars har været, er afgørende for, at mine skavanker i ryg og knæ ikke er blevet forværret men forbedret. Undersøgelser viser også, at Tai Chi forebygger knogleskørhed.

Efterhånden som jeg kommer dybere ned i Tai Chi, opdager jeg nye ting både i bevægelserne og i mit sind. I begyndelsen var Tai Chi ”noget jeg gjorde”, men senere er det blevet ”noget jeg er.”
De grundlæggende principper viser sig anvendelige i min hverdag, både i familie – og arbejdsliv. Tai Chi er i høj grad en selvudvikling – hvis man er villig til at se og mærke forandringerne.

Selvudviklingen har primært været mærkbar i forhold til at få styrket min svage side – at blive vred og udfarende. Det har altid været svært for mig at få dæmonerne op på mine skuldre. Det har jeg lært ved hjælp af blandt andet partnerøvelser, ihærdig træning og en god instruktør. Jeg er så heldig nu, at jeg selv kan hente dæmonerne op på skuldrene og selv bestemme, om de skal viftes væk eller bruges.
Det er faktisk ikke let at beskrive, hvad Tai Chi kan betyde for det enkelte menneske, her bare et lille udsnit.
Tai Chi skal opleves på egen krop! ”Energi følger tanken” ”Practise more, then you learn” Den holder langt hen ad vejen, det går dog hurtigere med en god instruktør.

Året 2001 var året, hvor Lars tog mig med til Master Tung Kai Ying og jeg fik hans tilladelse til at undervise begyndere og øvede Tai Chi elever. Det var en stor dag!

Tai Chi har fået en endnu større plads i mit hjerte, efter at jeg selv er blevet instruktør.

I begyndelsen var Tai Chi ”noget jeg gjorde”,

 men senere er det blevet ”noget jeg er.”